perjantai 13. joulukuuta 2024

AAMUSTA ILTAAN HAUSKAA

 Kuluneen viikon voisi julistaa suureksi talousarvio- ja palveluverkkoselvitysviikoksi. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue paini palveluverkkonsa ja talousarvionsa parissa tiistaina ja Porvoossa oltiin keskiviikkona (torstaina jatkot) samojen aiheiden äärellä. Valtuustojen pähkäilyjen välillä on eroa pari sataa miljoonaa  (hva menot 465 ja Porvoossa 265 miljoonaa) ja jos lasketaan hyvinvointialueen budjetissa taustalla väijyvät kymmenien miljoonien miinukset on ero rutkasti enemmän.

Hyvinvointialue asetti aikalailla vuosi sitten Loviisan kokouksessaan talouden tasapainottamiseksi säästötavoitteet A,B ja C koreihin ja tarkoitus oli pärjätä A korin säästöillä ja supistuksilla. Ei niillä minnekään pötkitty. Otettiin käyttöön ronskimmat keinot B ja C koreista. Valtion ohjaus väijyy, kun alijäämää on kymmeniä miljoonia ja niistä pitäisi päästä eroon vuoteen 2026 mennessä. Reilut 80 miljoonaa. No way. Ei onnistu. Hyvinvointialuejohtaja arvelikin, että kenties vuonna 2028. Kenties ei koskaan.

Ei Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto nostanut käsiään pystyyn, mutta karsintalistalla olleisiin vanhustenhoitoyksiköihin, saati terveysasemiin landella ei sittenkään arvattu koskea. Tai hieman joo, jonkinlaista palvelua jää. Se on toki jees. Sinänsä säästöt isossa kuvassa olisivat olleet pieniä mutta pienessä Askolan tai Lapinjärven kuvakulmasta suuria. Ja pienistä puroista…Du vet.

Porvoota nämä säästöjutut eivät (vielä ) juuri hetkauta. No, terkkarista kyllä suljetaan yksi osasto. Äänestin vastaan. Valtuustossa ei saisi vetää kotiin päin, mutta ymmärrettävää on pienten kuntien huoli. Porvoolaisilla valtuutetuilla on siten paljonkin sananvaltaa pienten puolesta tai vastaan. Ollaan valtion tarkkailuluokalla, joten kai se sitten on niin sanotusti ihan sama. On nuo vaalitkin tulossa.

Useita äänestyksiä oli. Äänestäminen on aluevaltuustossa hidasta hommaa. Ei ole mitään äänestysvempelettä vaan jokaiselta kysytään aakkosjärjestyksessä yksitellen mielipide muutokseen: Vaihtoehdot JAA tai Ei. Kun tämä manööveri toteutettiin tiistaina noin 30 ( x 2 min) kertaa pitkäksi venyneiden  puheenvuorojen kera (pj. rajasi lopussa horinat 3 minuuttiin) viihdyttiin Sipoon sairaalan juhlasalissa klo 15.30- 22.45. Todettakoon, että Porvoolla on sähköinen systeemi mutta ei sekään aina toimi moitteetta ja valtuuston kokouksessa tämän tästä joku koputtelee äänestyskapulaansa turhaa eloon.

Porvoon kaupunginvaltuustossa huomion keskipisteenä keskiviikkoehtoona oli kouluverkko. Pistetäänkö Epoon ja Ilolan kyläkoulujen oppilaat bussiin ja keskustaan koulua käymään? Äänestys oli tiukka ja lopputulos yllätys ainakin joillekin. 24-27 sen puolesta, että kouluja ei lakkauteta. Hyvä juttu. Paikalla useita varavaltuutettuja. Varsinaiset kipeenä tai missä lie.

 Keskustellessa vierähti liki viisituntia puolentunnin lasagnetaukoineen. Kaikilla oli hyviä argumentteja mutta tuskin kukaan sai toista ylipuhuttua salissa puolelleen. Oli vastakkain asettelua, säästöistä piittaamattomuutta, arvoja, lapsia tuntitolkulla busseissa kököttämissä, lievää huutamista ja tunteikkaita avautumisia. Äänet värisi ja ulkona tärisi koulujen edustajat mutta lopputulos oli heille mieleinen.

 Yli kahdeksantuhannen nimen adressi kyläkoulujen puolesta luovutettiin. Onnistunut kampanja.  Vielä on kylillä koulut. Joillekin tulos oli todellakin yllätys sillä kaupunginhallitus kokoontui saman tien päätöksen jälkeen. Puolentunnin pohtimisen tulos oli, että kokousta jatketaan torstaina. Torstaiksi jäi talousarvio. Hyvä, että siirrettiin, koska torstainakin asian äärellä oltiin puoli yhteentoista.

Puheenvuoroissa hieman, ei kovin paljoa, kaunaa ja katkeruutta edellisen illan koulupäätöksestä mutta loppuun päästiin.

Torstaina oli hoppua ja hämmennystä eri puolilla kaupungintaloa. Hallitus upotti ensin keskiviikon kouluverkkopäätöksen kulut talousarvioon, vaan eipä se sitten mennytkään niin. Eivät kaikki tykänneet. Jostakin säästömäärä on toki otettava mutta väen väkisin se haluttiin talouden tuottavuus ja tasapaino-ohjelmaan (tatuta) kasvun ja oppimisen alle. Muualtakin fyrkkaa löytyisi. Hallituksella on aikaa maaliskuun loppuun asti viilata virkamiesten kanssa säästöt tatutaan. Ensi vuodeksi jyvitetty 130 000 löytyy varmaan helposti. Seuraavina vuosina haastavampaa. Tosin eiköhän silloin rusikoida uusiksi koko säästöohjelma.

Talousarvio on vielä nippa nappa ylijäämäinen. Näin se on ollut tällä valtuustokaudella aina. Lähivuosien osalta talousarviotekstissä kuitenkin selkeästi varoitellaan tulevista huikeista investoinneista.  Liki kolmesataa miljoonaa. Kouluja, päiväkoteja, perustuksen pohjia Kokonniemen liikuntapuistolle ja muuta infraa. Jatkossa arvioidaan alijäämiä olevan jo kymmeniä miljoonia. Seuraavalle valtuustolle tuumittavaa.

Itse allekirjoitin ehdokaspaprut ja olen ehdolla huhtikuun kuntavaaleissa. Ehkä päättämässäkin, jos tulen valituksi.

Ai niin. Jostakin oli putkahtanut kouluverkkoon hoopo päätös Keskuskoulun ja Linnanjoen koulun yhdistämisestä yhtenäiskouluksi. Siis ala-ja yläkoulu samassa. Semmoiset koulut ovat yleensä samassa rakennuksessa ja ovat maltillisen kokoisia oppilasmäärältään. Tässä tapauksessa kaikki olisi toisin. Erillään ja iso.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran tammikuun lopulla. Olihan viikko.

Jahka Jokicittari valmistuu, tulee sen seinään  7,5m korkea ja 52 metriä pitkä taideteos. Siihen voisi maalata ranta-aitat. Varsin suosittu kuvauskohde.

Vielä ehtii joulupolulle. Olin siellä avajaisviikonloppuna jakamassa karkkia kävelysillan kupeessa (puolue juttu). Paikalle tuli muutama aasialaiselta vaikuttava heppu ja kysyivät missä se Christmas market on? Kerroin, että ovat juuri tulossa sieltä. No ihan kivahan tuo polku on, mutta tori oli kyllä eläväisempi ja tiiviimpi tunnelman kannalta.

Hyvää ja rauhallista joulua. Kohta se on. Aamusta iltaan

 


torstai 14. marraskuuta 2024

LOPETETAAN LOPETTAMINEN

 

Palveluverkkosuunnitelma on ollut syksyn juttu. Tässä yhteydessä palvelut tarkoittavat kouluja ja päiväkoteja keskustassa ja kylissä. Eipä kylissä muita palveluita juuri enää olekaan. Palveluverkkosuunnitelman esiversio tähyili skenaarioissaan jo kauas tulevaisuuteen ja sai aikaan suurta hämmennystä ja säikähdystä. Oletuksena kun on ennusteiden mukaan, että lapset loppuvat tai ainakin suuresti vähenevät. Ehkä niin jossain vaiheessa käykin, vaan ei vielä. 

Esiversio on nyt mennyttä. Keskiviikkona julkaistiin kaupunginjohtajan lopullinen esitys kouluverkkodilemmaan. Vaihtoehdot olivat typistyneet yhteen. Keskeistä viimeisimmässä versiossa on, että kouluista Ilolassa ja Epoossa halutaan päästä eroon. Näin oli asia aiemmin esillä olleissakin vaihtoehdoissa mutta lisäksi oli vielä muutamat muutkin kylissä sijainneet koulut poistettavana. Ne muut lakkautussuunnitelmat on kaupunginjohtajan esityksessä sysätty syrjään , kenties tulevaisuuteen. Toki poistetuista suunnitelmista voi jo aistia tahtotilaa tulevista ratkaisuista.

 Jatkossa palveluverkkoa parsitaan kursitaan ja tarkastellaan  esityksen mukaan kahden vuoden välein. Seuraavallekin valtuustolle riittää siis purtavaa, sekä tuleville kuntavaaliehdokkaille jutun juurta kevään vaalirientoihin. Pienemmästäkin on saatu aihetta osoittaa mieltä. Kaupungintalon edustalle oli keskiviikkona kokoontunut kunnon joukko isoa ja pientä väkeä mielenosoitukseen kyläkoulujen säilyttämisen puolesta. Eikä oltu hiljaa varpahillaan tuoreen puistikkoon sijoitetun kaupungin joulukuusen ja glögituoksuisten telttakojujen äärellä. Viesti oli selvä.

Varsinaisesti asia ratkaistaan valtuuston joulukuun kokouksessa. Koulu luo kylälle sielun ja jos ja kun, lapsia riittää pitää kylässä olla koulu. Landella asuminen saattaa olla houkutteleva vaihtoehto monelle lapsiperheelle. Mutta koulu. Asia elää vielä ja tässä vaiheessa päätöksenteon osalta nuija kopsahtaa joulukuun 11. päivä. Siitä onkin tulossa kiinnostava kokous koska samalla kertaa päätetään ensi vuoden talousarviosta.  

Keskiviikon valtuustokokouksen jälkeen olikin valtuustolle iltakoulu juuri talousarviosta. Ensi vuonna vielä on nenä pinnan yläpuolella mutta jatkossa jos ja kun pidetään kiinni 200 miljoonan investoinneista lähtee laina- ja korkokanta rakettimaiseen nousuun. Siellä on kouluja, päiväkoteja ja Kokoniemen liikuntakeskus. Monesti on aiemminkin ennustettu tuleville valtuustoille karuja aikoja, mutta sitten on mätkähtänyt jättimäiset yhteisöverotuotot tai koronabonukset. Tällä hetkellä eivät ennusteet näytä kovin hääveiltä vuosille 2026 ja 2027. Tai sitten on jostakin karsittava. Kouluja, päiväkoteja, Kokoniemen liikuntakeskus. Kaupungin talousarvio on iisi homma verrattuna hyvinvointialueen vastaavaan. Siellä ei ole luvassa mitään hyvää. Päättäjät kuin valtion panttivankeina alijäämiensä kanssa.

Keskiviikon valtuuston kokouksessa nuijittiin veroprosentit. Niihin ei vielä kajottu mutta lähivuosina varmaan tulee muutosta. Yksi kymmenys toisi n.1,3 miljoonaa euroa ja prossa sen siis kymmenkertaisesti. Ei sitä, vaaleihinkin alle puoli vuotta.

No nyt telkusta potkupalloa. Voi jännätä tuleeko potkuja.






keskiviikko 25. syyskuuta 2024

HULE HULE VEET JA SIGNE BEET



Signe Branderin muistolaatta seinässä. Ollaan Nikkilässä Nikkilän sairaalan juhlasalissa. Signe oli arvostettu valokuvaaja viime vuosisadan alussa. Kuvasi paljon Helsinkiä ja kartanoita, Porvoossakin. Kuoli Nikkilässä nälkään, ei hulluuteen. Hänet oli siirretty Hesasta Nikkilään. Sota-aika. Haudattu Nikkilän sairaalan hautuumaalle.

Juhlasalissa kokoontui tiistaina hyvinvointialueen valtuusto. Oli kokous ja iltakoulu. Aluksi korkea päättävä elin piti vajaan puolen tunnin kokouksen. Päätettiin kahdesta valtuutetun erosta. Jotenkin surku hupaisaa, ettei päätettäviä asioita useinkaan ole. Kokouksen jälkeen oli iltakoulu. Virkamiesten laatimassa palveluverkkosuunnitelmassa esiteltiin parin tunnin ajan reilun 80 miljoonan euron säästöjä lähivuosiksi. Valtio on todennäköisesti ottamassa myös Itä-Uuttamaata ohjaukseensa. Mikäs siinä. Vasso kuu. Ei tätä ainakaan valtuusto ohjaa.

Palveluverkon loppusilaukset tehdään varmaankin vasta seuraavassa hyvinvointivaltuustossa. Aikaa kuluu vielä lausuntoihin. Hidasta on, mutta maan hallitus haluaa toimia nopeasti. Koko sana hyvinvointi alkaa olla tässä yhteydessä jo irvokas ilmaisu. Jos syrjemmällä Itä-Uudellamaalla asustavat olettivat sote uudistuksen myötä palvelujensa paranevan, niin näin ei tule käymään. Tuskin odottivatkaan. Terveyspalveluita lähtee, jos on juuri ollutkaan, alueen ääriltä. 45 min päässä pitäisi jatkossa olla palveluita, jos on kyyti. Länsi
puolella siinä ajassa kerkeää Hesaan. Sosiaalipuolesta puhutaan vähän. Terveysjutut jyräävät. Palvelut kuitenkin pelaavat. Ainakin vielä.



Kaupunginvaltuustossa sanailtiin ja äänesteltiin hulevesimaksusta. Sellainen tulee. Hulevettä on kaikki se neste, joka tulee taivaalta. Joillakin se valuu asfaltoidulta pihamaalta kadulle ja kaupungin sadevesiviemäriin, joillakin talo on varustettu sadeveden keruusysteemeillä, joillakin veet imeytyvät pihamaahan ja puutarha kukoistaa. Kuinkas heitä sitten rahastetaan? 

Hulevesisysteemin ylläpito ja rakentaminen maksaa. Nyt on ajatus, että kaava-alueella olevat 7300 kiinteistöä maksavat. Jos jokainen maksaa satasen ollaan aika lähellä 800 000 euroa, joka on valtuustossa nuijittu talouden tasapainottamisohjelmaan tavoitteeksi. Äänestettiin. Huojennuksia ja säätöjä tulossa. Eli taakkaa jaetaan jollakin tavalla reilusti. Kaupunkikehityslautakunta justeeraa. Näppärästi summan keräisi pienellä veronkorotuksella mutta ei sellaista kukaan tohtinut ehdottaa. Nyt pitää palkata henkilö hommiin. Tähän asiaan palataan varmasti talousarvion yhteydessä. Saa nähdä mitä lukuja kaupunginjohtaja silloin esitykseensä pistää. Näinköhän jo ensi vuonna maksua kerätään.

 Lokakuussa ei kaupunginvaltuusto pidä kokousta mutta iltakoulua pitää. Aiheena palveluverkko. heh.

Signe Branderin kuva Gammelbackan kartanosta. Kuva Finnan sivuilta.








keskiviikko 28. elokuuta 2024

KUKA VIKISEE,KUKA VIE HELMET SIMPUKASTA

 

Kerronpa ensin hyvinvointialueen kokouksesta Sipoossa. Siellä Nikkilän sydämessä (koulu) kokoonnutaan syksy.

Talousjohtaja kertoi osavuosiraportin lukuja varovasti pudotellen ja hieman nieleskellen. Luvuthan olivat synkkiä. ”Tarvitaan todella isot jarrutukset”. Paljon synkempiä kuin mitä vielä kesän korvalla oli kuultu. On onnistuttu saamaan 30 miljoonaa enemmän alijäämää kuin budjettiin oli laskettu. Muutama valtuutettu kävi kauhistelemassa tilannetta ja vaati toimia. Kokouksen lopussa hyvinvointialuejohtaja latasi lisää tyrmääviä lukuja suoraan valtioneuvostosta. Ollaan tarkkailun alla. ”Tilanne on todella vakava”. Ja sitten ei enää kukaan puhunut. Oltiin mutella.

Nyt mennään luvuissa yli 40 miljoonaa takamatkalla. Ja ensi vuonna tulossa myös kylmää kyytiä. Mutta vuonna 2026 ollaan jo nenä pinnan päällä. Pitäisi olla. Hah. Uppoava laiva voisi moni sanoa hyvinvointialueesta. Ei se uppoa. Ihmisiä hoidetaan ja valtuutetut raakkuvat.

Mietin millä päätöksillä olemme saaneet valtuustossa tällaisen tilanteen aikaiseksi. Lopputulos on, että emme millään. Ei varmaan hyvinvointialueen hallituskaan. Katseet kääntyvät isompaan hallitukseen, hallituksiin, kakkaraan ja iltalypsyjakkaraan.

Pieniä olivat Porvoon soteylitykset muinoin suhteessa nykyisiin hyvinvointialueiden tappioihin.  Ja ilmaisihan kaupunki epäilyksensä sote-uudistukseen ja kannatti silloisessa mallissa pysymistä. Nyt mennään näillä.

Sillä aikaa, kun valtuusto on kokouksissaan käsitellyt valtuutettujen eroja ja luottamuspaikkojen uusjakoja ovat henkilöstövuokrafirmat käärineet hihat ja rahat. Omaa väkeä ei ole. On jouduttu ostamaan hoitsuja ja lääkäreitä 20 miljoonalla. Erikoissairaanhoito napsaisee muiden asiakaspalvelujen ohessa hieman isomman siivun. Ja kun HUS voi taloudellisesti huonosti, niin silloin voivat yhä huonommin myös rahoittajat. Eli omalla osuudella me täällä Itäisellä- Uudellamaalla. Telkkarin uutisissa sossuministeri kertoo harkitsevansa ehdotusta aluevaltuustoista luopumista. Niin. Kaipa voisi sitten luopua demokratiastakin.

On toki tehty sopeuttamisohjelma, mutta muutoksia ei taloudessa tapahdu nopeasti. Kärvistellään porukalla. Huhtikuussa valitaan uusi valtuusto raakkumaan. Sitä ennen nykyisellä poppoolla on iso savotta edessä ja joudutaan karsimaan palveluita ronskilla kädellä. Jos emme itse osaa, tulee ministeriöstä saatto(hoito)apua.  Ei tässä palvelut tule paranemaan, saati halpuuntumaan.

Todetaan nyt kuitenkin kurjuuden keskellä, että kun hoitoon pääsee, on hoito hyvää ja henkilökunta saa kiitosta. Voisi saada myös lisää liksaa. Henkilöstövuokraukseen on tulossa syyskuussa muutoksia. HyväDigi palvelu toimii. Itse varasin siellä tänään lääkärille soittoajan alle vartissa.

Kaupunginvaltuuston esityslista keskiviikkona oli hyvin samanoloinen kuin tiistaina aluevaltuustossa Sipoossa. Isoimpana juttuna oli talouden seurantaraportti vuoden alusta kesäkuun loppuun. Eipä ole meillä Porvoossa vielä suurempaa hätää vielä vuoteen pariin. Ei toki samamoisia ylijäämiä ole odotettavissa kuin takavuosina, mutta ihan hyvin pärjäillään. Talousarviokehyksessä jos pysymme, seilaamme somassa myötä tuulessa kohti tulevaa. Mutta esteitä on tiellä kohtalon. Niin kuin nyt tämä uimahallin pihamaan varapäiväkoti vuosikausiksi.

Raporttien tarkastelussa osui opella silmään, että kaupungin raportissa mainittiin sana oppilashuolto, vaan ei sitä hyvinvointialueen osavuosikatsauksesta löydy. Oppilashuolto on sen kontolla. Lienee muita kiireitä. Itseltä oli mennyt keväällä ohi, että ateria- ja puhtauspalvelut oli palkittu esimerkillisenä ja yrityksenä ja työyhteisönä! Hienoa! Hip hei!

Laitetaan kuitenkin hyvinvointialueiden ja kaupungin murheet perspektiiviin. Hietasen Perttu teki kauniit biisit maailman menosta ja Mikko Perkoila ne lauloi.




 

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

OBS ! MENNEEN KAIVELUA

 

Museovirasto on Linnamäellä suorittanut parin viikon ajan kaivauksia. Toistakymmentä historianopiskelijaa Helsingin yliopistosta on rapsutellut maata ja sihdannut hiekkaa tarkoituksenaan löytää uutta tietoa ja todisteita paikalla sijainneesta linnavarustuksesta. Kaljapullon korkkien ja muun lähiroinan lisäksi on pikkuisia paloja muinaisesta 1300-luvun meiningistä tullut vastaan ainakin nuolenkärjen muodossa. Perjantaina pistävät kamat kasaan ja jatkavat tutkimuksia yliopistolla.

 Sekin on kuulemma löydös, että ei kauheasti uusia löydöksiä ole. 1860-luvulla on edellisen kerran suuremmin kaiveltu ja niiden tulkinnoilla on menty. Kenties joku innokas harrastaja on ilman virallisia lupia käynyt mäellä kuopimassa. Muistelisin itse olleeni siellä joskus teininä telttailemassa. On siellä varmaan harrastettu kaikenlaista.  Kävin katselemassa toimintaa pariin otteeseen. Kiinnostavaa. Eipä tiedä, jos jotakin vielä löytyisi. Isoimmat evidenssit linnanelämästä lienevät huuhtoutuneet historian hämärään.

Eräänlaista menneen kaivelua oli keskiviikkoisessa valtuuston kokouksessa. Käsiteltiin tilinpäätöstä vuodelta 2023. Hartaan tunnelman vallitessa (oisko syynä useat poissaolot ja ujot varavaltuutetut) käytiin ryhmäpuheissa toteamassa menneen vuoden toimien onnistuminen ja hieman motkotettiin. Hyvin kuitenkin vielä menee. Ryhmäpuheet pidetään valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä. Isot puhuvat ensin ja pienet koittavat kaivella jotakin uutta näkökulmaa jo useampaan kertaa edellisissä puheissa todettuihin tosiasioihin, tai rakennella aasin siltoja muihin juttuihin onnistuneesti tai vähemmän. Tilinpäätös antaa kyllä hyvän kuvan siitä mitä on toimialojen ja johdon vuoden aikana ollut tarkoitus tehdä ja mitä tuli tehtyä. Ei esimerkiksi ole tehty päätöstä suojella metsiä vaikka tarkoitus oli. Kiire tulee kun ensi vuonna pitäisi olla 12 prossaa kaupungin metsistä suojeltu. Valtio ei metsiä näillä kulmilla suojele. Virvikistä on kyselty mielipiteitä. Voisiko sieltä vaikka. Vapautimme tilivelvolliset (hallituksen, kaupunginjohtajan ja toimialojen johtajat) vastuistaan. Näin tarkastuslautakunta esitti ja ylin päättävä elin päätti.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa kehotettiin hallitusta vastaamaan tarkastuslautakunnan havaintoihin lokakuun loppuun mennessä. Pykälässä oli liite aiemmista huomioista. Usein vastauksena on ollut, että huomioitu on. Havainnot siis huomioitu. Piste.

Henkilöstöraportista ilmeni, että 80 % ollaan töissä ja 20 % muualla. Muulla tarkoittaa kipeänä tai lomalla. Työterveyteen menee tiedot pidemmistä lääkärintodistuksella vahvistetuista poissaoloista. Sairaana on useimmiten mieli tai tukiranka. Terveysperusteisia poissaoloja oli keskimäärin pari viikkoa. Pitkät sairauslomat lisääntyneet. Ne vaikuttavat tuohon keskimäärään.

 Viime kokouksessa marmatin pieleen menneestä talouden ja toiminnan seurantaraportin dadamaisesta tavutuksesta ja nyt opekyylätekstihaukka löysi kasvun ja oppimisen toimialan kohdalta samat pitkät tekstikappaleet kahdelta sivulta ja pari muutakin sekoilua. Ärsyttävää kun ovat kuitenkin virallisia tekstejä. On varmaan dokumentteja, joita ei lue kuin tekstinkorjausohjelma. Jos sekään. Itse en toki tee viheitä.

Tulevan liikuntakeskuksen kaava ei enää herättänyt kielenkantoja kuin innokkaimmalta jääurheilijalta. Historian opiskelijat tuhansien vuosien päästä siilaavat muinaisen urheiluareenan jäänteitä ja kummastelevat kurrapeliin käytettyjä kumikiekkoja. Saattaa löytyä jälkiä myös jälkiviisaudesta.

Omakotitontin saa Hinthaarasta ja Epoosta parilla kympillä neliö. Kerkkoossa maksaa 15 egee enemmän. Oli esitys, että maksaisi samat kaksikymppiä joka paikassa landella. Äänestettiin. Ei mennyt läpi.

Puheenvuoroissa kiiteltiin ja toivoteltiin.  Kiiteltiin henkilöstöä, virkamiehiä, yhteistyötä sekä eläkkeelle ja länteen siirtyviä. Toivoteltiin hyvää kesää.

Niin mäkin sulle.


Vuoden 1886 löydökset


 

perjantai 31. toukokuuta 2024

Skenaariot helteessä tatuttaa

 

Keskiviikon helteisenä iltana kaupunginvaltuusto sai päätettyä Kokoniemen liikuntakeskushankkeesta. Ekaks tulee teitä ja muuta infraa ja sitten tulee kaksi jäähallia ja sitten tulee monitoimiareena ja sitten korjataan Kokonhalli ja sitten tulee kauhistelua, kuinka meidän rahat riittää ja sitten aletaan tuunata nyt tehtyä päätöstä ja jälkiviisastella. Mutta joo. Tässä vaiheessa näyttää hyvältä. Ryhmäpuheissa todettiin porukalla, että käyttäjiä on kuultava jatkosuunnitelmissa. Nyt osa urheiluväestä koki jääneensä jäähypenkille ja kauhistuivat  kun puolivalmiita luonnoksia esiteltiin. Varmaan näinkin, varsinkin kun useampi päättäjä todettiin hallituksessa jääviksi urheilukytköstensä myötä.  Vuosia ja miljoonia tähän vielä menee ennen kuin ensimmäiset luistimen potkut jäällä vedellään, saatikka ollaan monitoimiareenassa diggailemassa Tomas Lediniä tai paluun tehnyttä Lauri Tähkää. Väkisinkin tulee mieleen tulevan jokicittarin päätös hotelleineen. Näyttää kovasti siltä ,että haaveilemani GT:n nauttiminen kattoterassilla jää haaveeksi. Tuskin huoneistohotellilla semmoista on. Pitänee mennä jonkun partsille kyläilemään. Itse en hanketta kannattanut mutta moni kannatti edellytyksellä, että hotelli on. No nyt on. AUTS!. Joku tökkäsi tikulla silmään.

Maankäyttösuunnitelma oli tiedoksi. Iso juttu. Tähän palataan talousarvion yhteydessä. Kaavoituksessa ei ole resurssia kuin 11 miljoonan satsauksiin. Tässä just päätettiin Kokoniemen yli 50 miljoonan hankkeesta ja päiväkoteja sun muita on tulossa. Tarkoittaa siis, että kaavoitukseen tullaan pumppaamaan reilusti resurssia(työntekijöitä) että suunnitelmista selvitään. Ja vaikuttaa tämä myös keskiviikkona hyväksyttyyn talouden tasapainotus ja tuottavuusohjelmaan (kaverien kesken tatuta). Tatuta ei satuta.

Tatutassa saatiin hallituksen kokousten, ryhmäpuheenjohtajien kokousten, valtuustoryhmien kokousten, henkilöstön kokousten ja valtuuston iltakoulun ja varmaan aamukahvikokoustenkin jälkeen aikaiseksi varsin sopuisa esitys. Henkilöstöä ei lennä pihalle, eikä kaupunkilaisten arkeen kovin rankkoja juttuja ole tulossa. Säästöä pitäisi syntymän. Jotkut maksut kyllä nousevat. Verotkin joskus vaan tuskin vielä Porukalla luotiin suunnitelma, mutta valtuustossa alkoi eräs ryhmä keulia ja omia päätöksiä itselleen. Joo joo. Onhan näitä vaaleja sun muita tulossa. Ei hyvä.

Oli myös puheenvuoro, jossa puheenjohtaja olisi voinut jo aiemmin kopsautella nuijalla keskeytystä  koska pöntöstä alkoi kuulua valtakunnan politiikkaa. Pitäisi pysyä aiheessa nääs. Vaikkakin keskustelu voisi ollakin kokouksissa värikkäämpää, jos puitaisiin ummet ja myös lammet. Voisi myös olla värikkäämpää, jos valtuutetuilla olisi oma mikrofoni, eikä puheenvuoron saatuaan aina tarvitsisi siirtyä puhujapönttöön. No onhan se tavallaan hienoa ja historiallista meininkiä, mutta aika lailla turha manööveri. Joskus valtuuston lista on ollut niin laiha, ettei vartinvaikuttamisessa juuri keskustelua synny. Josko loputtomalla diskuteeraamisella asiat juuri muuttuisivat.

Päätettiin myös edetä joukkoliikenteen uudistuksen tiimoilta maltillisesti kehittäen Maksaahan sekin mutta näin kaupunki saa myös tietoa linjojen matkustajamääristä. Eivät ne ihan silmätarkkailulla kovin kummoisia joillakin linjoilla ole. Tutkimusten mukaan vähäiseen käyttöön on väärät reitit, väärät aikataulut ja väärät hinnat. Nämä kuntoon ja huristellaan kaikki innokkaammin.

Nykyään luodaan päätösasioissa erilaisia skenaarioita. Yleensä on kolme erilaista vaihtoehtoa. Semmoinen oli tarjolla Kokoniemessä, maankäyttösuunnitelmassa ja tatutassa. Yleensä yhdessä skenaariosta on joku täky, jonka valtuutettu nielaisee ja sillä mennään.

Hyvinvointialueen kokous tällä viikolla peruttiin, koska ei ollut asiaa. Hyvinvointialueille ei kuulu hyvää. Hyvin vähän hyvää on tulossa. Alkusyksystä aletaan järjestelemään.

Tässä Suvivirren jälkeen  omat parin seuraavan kuukauden skenaariot menevät about näin

Skenaario 1

Luen pari klassikkokirjaa (Humiseva harju kesken), käyn konsertissa, puhun Ruotsissa ruotsia, teen biisejä, Käy jefu (jenkkifutis)matsissa

Skenaario 2

Käyn konserteissa ja taidenäyttelyissä, puhun Ruotsissa ruotsia, teen biisejä, luen klassikko kirjan, teen biisin, käyn jefumatsissa.

Skenaario 3  Tarkkailen ruohon kasvua ja poimin edellisistä skenaarioista valikoituja osia tunnelman salliessa.

 

lauantai 27. huhtikuuta 2024

PROMTTISAURUS HYVIN VOIPI

Eri ikäisten Porvoolaisten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtivat yhteistyössä Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja kaupunki. Eniten omasta terveydestään huolehtii tietysti porvoolainen itse. Varsinaiset terveydelliset ja sosiaaliset tukitoimet ovat hyvinvointialueen kontolla. Jää kaupungillekin hommaa.

Keskiviikon valtuustossa hyväksyttiin hyvinvointisuunnitelma ja Kevarin perälle tulevan asuntoalueen Kevätlaaksonniityn asemakaava. Pääosin omakotitaloja (40 kpl) mutta mahdollisesti myös pari kerrostaloa.


Porvoon hyvinvointisuunnitelmaan on koottu nykytila ja erinäiset suunnitelmat eri toimialoilta sekä muita suunnitelmia. Näin syntyy pitkälti yli satasivuinen lukupaketti. Ei tule ajatelleeksi, että kevyen liikenteen väylät ovat suurin liikuntapaikka. Ainakin pisin. Näin kertoo kaupunkisuunnittelu omassa osiossaan. Oikeastaan kaikki kunnan toiminta tukee terveyttä ja hyvinvointia tavalla tai toisella. Parkkimaksutkin.

Tilastojen mukaan Porvoolla menee melko hyvin vaikka tyttöjä ahdistaa, ryyppäämme liikaa, syömme miten ja mitä sattuu ja päälle päätteeksi emme liiku tarpeeksi. Omatoimiseen liikkumiseen Kokoniemessä odottaa avaamistaan tosi komea ulkopunttisali. Liikkatunnilla huomasin.

Noista edellä mainituista jutuista puhuin ryhmäpuheenvuorossa. Olin taannoin Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa-tapahtumassa ja siellä kantavana teemana oli tänä vuonna tekoäly. Asiasta innostuneena tein kokeeksi ryhmäpuheen tekoälyn avulla. Siitä tuli ihan perus ryhmäpuheenvuoro. Tyydyin omaan luomuälyllä aikaan saatuun. Mutta tiedoksi näyte. Tällä tavalla tekoäly olisi homman hoitanut:

” Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja kaupunkilaiset,

Olemme kokoontuneet tänään keskustelemaan Porvoon kaupungin hyvinvointikertomuksesta, joka on merkittävä asiakirja kaupunkimme tulevaisuuden kannalta. Tämä kertomus ei ole vain paperi; se on suunnitelma ja sitoumus parempaan huomiseen kaikille porvoolaisille.

Vihreänä valtuustoryhmänä korostamme, että hyvinvointi on laaja käsite, joka ulottuu terveydestä ja turvallisuudesta yhteisöllisyyteen ja ympäristön laatuun. Meidän on pyrittävä luomaan kestävä perusta hyvinvoinnille, joka kantaa niin nykyisiä kuin tulevia sukupolvia… Lopuksi haluan korostaa, että hyvinvointi on yhteistyön tulos. Se vaatii kaikkien toimijoiden – kaupungin, yritysten, järjestöjen ja kansalaisten – aktiivista osallistumista. Vain yhdessä voimme rakentaa Porvoosta entistä vihreämmän, terveellisemmän ja onnellisemman kaupungin. ”

Semmosta. Siitä sitten vappupuhetta promttaamaan (ohjetta tekoälylle kutsutaan promtiksi).

Talouden tasapaino- ja tuottavuusohjelma tulee vielä muuttamaan hyvinvointisuunnitelmaa. Tärkeitä yhteisöllisyysjuttuja kuten jokikarnevaalit ja Porvoon valot poistetaan tai harvennetaan. Onneksi on DOME! (kts alla)

Maan hallituksen kiivas säästö ja karsimisvimma tulee vaikuttamaan meidän terveyteemme ja hyvinvointiin. Hytekertoimet käyvät kierroksilla.

Säästäminen on helppoa, kun ei ole niin nuukaa seurauksista. Voin päättää itse säästää tuosta vaan pari tonnia. Syön tarjousjugurttia, kinkkaan yhdellä jalalla (tarvitsen vain yhden kengän) ja naapuri parturoi ja terapoi siinä samalla.

Opettajia on puhuttanut kaupungin uusi tapa jakaa opetustunnit. Maikoilla on perustunnit, joidenka päälle tulee ylitunnit (ei ylityö). Nyt mennään perustunneilla ja päälle ehkä yksi lisää. Se on toki vähemmän kuormittavaa, kun on vähemmän opetustunteja mutta outoa on, että sitten pitää palkata tuntiopeja tekemään ylijäävät tunnit. Ennen saman aineen opet ovat jakaneet tunnit ja näin on ollut kaikilla oppilailla pätevä maikka. On kyse rahastakin toki. Jos sattuisi vaikka olemaan asuntolainaa. Ja kaupunki kai säästää, kun ei tarvitse maksaa pätevän palkkaa.

Cittarin rakennustyöt alkavat. Näkee sitten millaiseen molokin kitaan kaivurin kauha solahtaa. Muutama vuosi menee mylläyksissä ennekuin pääsee yläterassille bisselle. Semmoinen sinne piti tulla. Jos ei tule, täytyy vuokrata huoneistohotellista huone ja jääkaappi. Huoneistohotellin sijaan toivottiin kaupungilla varmaan ennemmin hienostohotellia.

Hyvinvointialueen valtuuston kokous oli tiistaina VPK:n talolla. Sieltä ei ole paljoa raportoitavaa. Eniten jäi mieleen Hanna Marian savuporokeitto (oli porotonkin) ja korvapuustit. Esityslistalla oli muutama valtuutetun eroanomus ja pari aloitetta. Minusta kokouksia ei tarvitsisi pitää niin usein, jos ei ole asiaa. Vihreiden aloitteeseen kulttuurihyvinvoinnin edistämisestä vastattiin, että asiaa selvitetään ja pohditaan yhdessä kuntien kanssa. On sopimus, että kaupunki ja hyvinvointialue treffaavat kerran vuodessa. Porvoon hyvinvointisuunnitelmassa todetaan, että ei ole vielä tänä vuonna tavattu. Hyvinvointialue on kutsuja. Vuoden päästä on kunta- ja hyvinvointialuevaalit. Mahtaako jälkimmäiseen olla tunkua.

 

Porvoon DOME on vallan mainio idea. Lundinaukiolle tulee ensi kuussa teltta, jossa on vaikka mitä ohjelmaa. Suurin osa pääsymaksuttomia. Katso!

Lopuksi tekoälystä innostuneena pyysin tekoälyä luomaan lyhyen vappuvitsin jossa on sima, rusina ja munkki.

  “Miksi olet niin rypistynyt?” Rusina vastaa: “Koska olen ollut täällä simassa odottamassa vappua!” Munkki naurahtaa: “No, ainakin sinulla on seuraa – minä ja sima!”

huoh..

Hauskaa vappua! 

 

 

 

 

 

 

 


torstai 14. maaliskuuta 2024

KEVÄÄN MERKIT TATUTTAA KOKONIEMEEN JA NOTKELMAAN

 On ollut tapana kirjoittaa näitä blogijuttuja aina kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen. Siksipä ei ole tullut kirjoiteltua. Edellisen kerran valtuusto kokoontui joulukuun puolessa välissä. Tammikuussa ei ollut asiaa ja helmikuun kokous siirrettiin, koska kaupunginjohtajan valinta oli vielä vaiheessa. Nyt päästiin keskiviikkona taas asialle.

Isoimpana päätösasiana oli uuden kaupunginjohtajan valinta.  On toki kaikenlaista tapahtunut ilman valtuuston kokoontumisiakin. Jo aiemmin ryhmät ovat haastatelleet loppusuoran kaupunginjohtajaehdokkaat, on istuttu iltakoulussa joukkoliikenteen ja Kokoniemen liikuntakeskuksen tiimoilta. On valmisteltu talouden sopeuttamisohjelmaa (tatuta). On istuttu vaalilautakunnissa laskemassa ääniä pressanvaaleissa. Supinaa ja säpinää.

Keskiviikon kokouksen draama kaartui huippukohtaansa esityslistan loppupuolella. Kaupunginhallituksella oli esitys uudeksi kaupunginjohtajaksi. Koska tuli muitakin esityksiä, suoritettiin vaali. Ja vaalihan on aina reilu tapa päättää tämmöiset hommat. Suljettu lippuäänestys toki. Keulilta kisaan lähti huikeat meriitit kunnallishallinnon ministeriöpuolelta hankkinut Jani Pitkäniemi. Takamatkalle jäivät muut ja odotetusti Pitkäniemi sitten kukitettiin ja taputettiin uudeksi kj:si. Ääniä sai myös muutama muu hakija. Kaupunginjohtaja aloitti kiitospuheensa ruotsiksi ja lopetti suomeksi. Tilaisuuksia pitempien puheiden pitämiseen tulee tulevaisuudessa riittämään.

Viime metreillä kaupungin hallintokin sai proseduurit ojennukseen säädösten edellyttämällä tavalla. Aihetta aiheestakin kävi pari valtuutettua käsittelemässä puheenvuoroissaan. Kaupungilla on lakimiestä ja hallintoväkeä hommissa, joten voisi olettaa, että asiat on asianmukaisesti valmisteltu. Epäile vain lauloi Juice vuosia sitten.

Tuulikumpu on nimeltään uusi Porvoon pientaloalue. Hyväksyttiin alueelle asemakaava. Taloja tulee useampiakin siihen Hesantien varteen Eestinmäen päiväkotia vastapäätä. Sitten joskus, kun tulee. On tämä tatuta (kts alempana) Asemakaavaselostuksen mukaan Karjalasta alueelle asettunut saapunut evakko oli todennut alueen hyvin tuuliseksi. Siksipä siellä kulkee Viimatie. Pyykit kuivunevat nopsaan.

Helmikuun valtuustonkokouksen peruunnuttua pidettiin sen sijaan iltakoulu. Kokoniemen liikuntakeskuksesta esiteltiin neljä erilaista ja erihintaista vaihtoehtoa. Alkuperäisestä suunnitelmasta oli kulmia hiottu pois ja päästy alkuperäiseen hintaan nähden halvempiin kalliisiin vaihtoehtoihin.  Alun perin puhuttiin, että hommataan ulkopuolista rahoitusta hankkeeseen. Nyt on selvää, että ulkopuolinen raha tulee pankista ja lainanottajana on Porvoon kaupunki. Oli lopulta sitten kyseessä yhtiö tai joku muu kommervenkki niin on se kaupungin lainaa. Valtuustossa oli jo aiemmin sovittu, että tämmöinen tehdään. Ei tosin tähän hintaan.

 Neljä alkuperäisestä kaavasta riisuttua vaihtoehtoa esiteltiin. Jos ihan riisutuimmalla mentäisiin ei varmaan kannattaisi aloittaakaan. Se olisi toki sikäli tasapuolinen ratkaisu, ettei kukaan olisi tyytyväinen. Itse en ole ihan vakuuttunut tarvitaanko konserttitilaa. Ei näillä kulmilla monelle 3000 hengen tilaisuudelle vuodessa markkinoita ole. Westerinen ja Käärijä vuorokuukausin ja kesällä joku puoluekokous tai hurmahenkinen julistusjuhla. No, siinä se venue tulee sivutuotteena. Asiakas tuo vempeleet.

Tatuta ei ole inkkarikieltä tai joku sushikimpale, vaan lyhenne rimpsusta talouden tuottavuus- ja tasapaino-ohjelma. Tatuta ei toivottavasti satuta, mutta tulee vaikuttamaan kaikkeen. Myös tähän Kokoniemi hommaan. Se investointi tehdään toki vuosikymmeniksi eteenpäin.

Hyvinvointialueen kokoontui tiistai-iltana VPK:n talolla. Aluksi oli iltakoulu lastensuojeluun liittyen. Lastensuojelu on ollut paljon esillä viime aikoina. Lähinnä ikävällä tavalla. Itä- Uusimaa on satsannut vahvoihin avohoidon tukitoimiin suoraan kotiin. Ostopalvelua. Noilla toimilla on pystytty siirtämään ja lyhentämään sijoituksia (= kun lapsi otetaan huostaan ja asuu jossakin muualla). Reilut 180 lasta on vuonna 2023 ollut Itä-Uudellamaalla sijoitettuna. Sijaishuolto maksaa kalleimmillaan n. 180 000 € vuodessa. Sekin tuli ilmi, että lastensuojeluilmoituksia tehtiin Porvoossa liki neljätuhatta viime vuonna.  Semmoiset kymmenen per päivä. Kaikki käsitellään. Oisko yhteiskunnassa jotakin vinksallaan?

Hyvinvointi-alue nielee rahaa siihen malliin, että lainaa oli haettava, kun siihen lupa saatiin. Kylmääviä ovat HUSin alijäämät ja samalla myös meidän Itä-Uusmaalaisten.

Kokouksessa esiteltiin myös vihreiden ja demarien aloitetta vammaispalvelukuljetusten petraamiseksi. Muinoin asiakkaalle tuttu kuski vei ja haki ja homma toimi. Nyt on jo toinen puulaaki operoimassa hakuja ja viemisiä. Edellinen ei niitä saanut toimimaan. Eikä ole uusikaan välitysfirma onnistunut välttämään tilanteita, jossa asiakas on odotellut kauppareissullaan kyytiä pyörätuolissaan neljättä tuntia. Kuulin tosin, että puhelin appi nyt viimein toimii. Jos semmoista osaa käyttää.

Ja on sekin positiivinen juttu, että Hyvädigi- palvelun kautta pääsee varsin nopsaan asioimaan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Edellyttäen, että nämä digihommelit ovat hallussa.

Harmaahaikarat ovat saapuneet Kokoniemeen rakennushommiin. Ihan ilman kaupungin panostusta.