keskiviikko 25. tammikuuta 2023

PIENET EROT, SUURET SUUNNITELMAT. TAI TOISIN PÄIN.

 

Tuli taannoin 10 vuotta täyteen politiikkahommeleita. Aika kuluu, kun kuluu. Valtuustokausi alkoi tammikuussa 2013. Nyt on vuosi aluevaaleista. Nippa nappa läpi. Nyt on alkanut hyvinvointialueet toimia käytännössä. Reilu vuosi on kokouksissa käsitelty hallinnon juttuja johtosäännöstä strategiaan ja organisaatiosta budjettiin. Tiistaina oli eka kokous hyvinvointialueen alettua. Listalla aika vähän asiaa. Lähinnä eroja luottamushommista; ihmisiä muutti pois tältä alueelta tai osoittautuivat töidensä puolesta jääveiksi. Tuskin alueen takia kuitenkaan pois. Kiinnostavaa, kuinka paljon asioita valtuustoon suodattuu, jos ja kun, palvelut alkavat pyöriä. Lautakunnatkin aloittavat (viimeinkin) toimintansa. On vielä paljon keskeneräisiä asioita. Vaikkapa nyt vammaiskuljetukset ja oppilashuolto ( ei vielä johtavaa kuraattoria, saati psykologia).

Koska varsinaisia asioita oli vähän, oli hyvinvointialuejohtajalla aikaa kertoa ajankohtaisista asioista. Se tietysti kiinnosti. Kuinka on tämä uudistus lähtenyt käyntiin?  Viesti oli, että hyvin. Prioriteetti oli hallittu siirtymä ja toimiva palkanmaksu. Muunkinlaista viestiä ovat monet varmaan saaneet tuttavien kautta kuulla. Ei sitä nyt ihan alle kuukaudessa kaikki suju. Jos nyt tässä ensimmäisen vuoden aikana palikat olisi kasassa

Ennen kokousta oli iltakoulu. Isosti esitteli (lobbasi) Päijät-Hämeessä toimiva Harjun terveys omaa malliaan hoitaa sotepalvelut. Päijät- Hämeen hyvinvointialue on kimpassa Mehiläisen kanssa. Alue vastaa järjestämisestä ja Mehiläinen hoitaa palvelut. Ei kai me HUSista olla lähdössä kälppimään?

 Vihreiltä tuli aloite ”työkyvyn tuen palvelukokonaisuus Itä-uudenmaan hyvinvointialueelle.” Ja oli sitten useampi muukin aloite, joita valtuutetut kävivät esittelemässä. Terveyskeskuspäivystyksen aukioloajat, neuvolan kirjaresepti, moniammatillinen tiimityömalli sekä vanhusten palveluasuminen kotikonnuillaan. Katsotaan mikä etenee ja missä ajassa. Aluevaltuustossa aloitepapereita tulee oikealta ja vasemmalta (konkreettisesti) allekirjoitettavaksi. Niin oli tapana muinoin kaupunginvaltuustossakin. Sitten siirryttiin sähköiseen versioon ja allekirjoitukset romahtivat. Vaatii omat kommervenkkinsä päästä tukemaan aloitetta. Vaikkapa salasanan muistamisen ja hetken enempi aikaa.

Kaupungin valtuusto kokousti tänään keskiviikkona. Ei ollut esityslista pitkä nytkään. Eroamisia ja isompana juttuna kaupunkikehitysjohtajan valinta. Valtuustoryhmät olivat kaksi ehdolla ollutta kandidaattia haastatelleet. Molemmat oli todettu hyviksi paitsi toinen paremmaksi kuin toinen. Parempi oli tällä kertaa kaupunkikehityspäällikkö. Oli avoin äänestys ja päällikkö meni selvin numeroin johtajaksi. Äänestin kyllä toisin. Jos olisi ollut suljettu vaali olisi numerot olleet varmaan tasaisemmat.  

Toinen isompi asia oli lasten ja nuorten hyvinvointikertomus. Suunnitelma oli pahasti vanhentunut, vaikka katse oli vuoteen 2025. Suunnitelmassa oli paljon juttua sotepuolesta ja oppilashuollosta. Nämähän juuri vuoden alusta siirtyivät hyvinvointialueille. Mutinoitten kera se hyväksyttiin, mutta lähti jatkoon ponnen (toiveen) kera, että ensi vuoden aikana tulee päivitys. Toki kaupungin kontolle jää asioita, jotka ovat merkittäviä nuorille ja lapsille. Paljolti kallistuu nyt tuonne vapaa-ajan puolelle ja elinvoiman toimialalle. Koulut ja varhaiskasvatus nykyporvoon keskiössä.

 Skeittihalli viimein tulossa. Piti tarkistaa milloinka tein asiasta aloitteen. Ja juu, oli se vuonna 2018 ja 33 valtuutettua kannatti. Ehkä joku muukin on vielä mukana. Ja bändikämpätkin ovat tulossa

Tämä on muuten sadaskahdeskymmeneskolmas blogini. Aloitin näiden kirjoittelun jo ensimmäistä kertaa ehdolla ollessani; miltä tuntui ja miltä näytti. Lähinnä itselleni ja jollekin jota tämmöinen saattaisi kiinnostaa. Jatketaan. Ei näitä nyt voi kesken kauden lopettaa. Tiirailijoiden määrä on vaihdellut mutta, kyllä heille aina muutama tilausbussi olisi pitänyt hommata, jos sillä viisiin ajatellaan.

Kouluruualla oli soppapäivänä juustoa ja reissumiestä. Viime viikolla vanukas. Oisko  ruokamiljoonan seurausta?

 Helmikuussa julkaisen uuden suomenkielisen cd:n Lauluja(2) Porvoosta.  Siinä on 12 mun laulua Porvoosta. Kerron sitte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti