sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Miljonäärinä kaupunkipuistosta Dösiksen ranskalaisille


Paikallispolitiikkabisnekset jatkuivat reilun kuukauden joululomailun jälkeen. Heti kärkeen kokoontui valtuusto viime viikolla. Näytti ensin siltä, että lyötäisiin nopeusennätys esityslistan läpikäynnissä (kahdella keskustelupuheenvuorolla n.10 min) mutta kaupunginjohtajan vastaus erään valtuutetun kirjalliseen kysymykseen venytti aktin kahteenkymmeneen minuuttiin. No, oli päälle iltakoulu uuden kaupunkistrategian mittareista, että kyllä ihan asialla lopulta oltiin. Mittareihin sitten toiste jahka niitä on tutkittu tarkemmin.

Esityslistalla ei juuri muuta ollut kuin Kansallisen kaupunkipuiston hoito-ja käyttösuunnitelma..  Puistohan alkaa Linnamäeltä ja nivoo yhteen kaksikymmentäkuusi enemmän tai vähemmän tuttua kohdetta pitkälti Porvoonjoen molempia puolia seuraillen mm. jokiranta, Taidetehdas, Kokonniemi, Hamarin ranta, Stensböle, Stormossen, Ruskis, Joonaanmäki, Empirekaupunki. Pidin lyhyen puheenvuoron ja samalla kummeksuin kuinka näillä näkymin taidetehtaan eteen tuleva jokicittarikompleksi istuu kaupunkipuiston suunnitelman kirjauksiin. Youtubesta voit tsekata lausumat ja motkotukset. Korkein hallinto oikeus ei siis katsonut aiheelliseksi käsitellä kaavasta monitaustaisella työryhmällä tekemäämme valitusta. Vtu.

Toivotaan, että rakennuslupavaiheessa on esillä piirustukset jotka saavat aikaan wow-efektin. Kuinka lie vaikuttaa uusi ympäristösuojelupäällikkö. Hepulla on pitkä kokemus ympäristö- ja vastuullisuuskysymysten parista, kuinka ollakaan, Keskolla. Ilman hotellia ei kauppaakaan tule. Näin on luvattu. Hotellioperaattorin kanssa kuulemma aletaan nyt käydä neuvotteluja. Ehkäpä sellainen löytyy. Alueelle on koko ajan saanut rakentaa hotellin vaan kukaan ei ole halunnut.

Varsovassa on neuvostoaikainen virastorakennus, josta paikalliset toteavat, että paras paikka ihailla mötikkää on yläkerroksen ikkunoista. Sieltä kun se ei näy. Toivotaan, ettei jokicittarin paras ihailu paikka ole kattoterassi. Joen rantaan Kokonniemeen päin jäävälle suikaleelle saa nyt esittää käyttöideoita. Villitkin ideat ovat tervetulleita. Hmm..Mielensäpahoittajapuisto, Seikkailusauna, nudistiranta, ajatushautaamo, aikuistenpuuhamaa. Aikuisten puuhamaassa haluaisin ajaa bussia, olla lätkäveskari ja maistaa hapansilakkaa. Kehitys kehittyy.

Sosiaalilautakunnan kokouksessa keskusteltiin Esperin tehostetun palvelun yksiköstä Vuokosta ja samana ehtoona Vuokko oli esillä myös A-Studiossa. Vuokko ja moni muu... Lautakunta ei syksyn tarkastuskäynneistä tiennyt ja nyt avattiin taustoja. Syksyllä pöydälle nousivat tuon tuosta kotihoidon ropleemat. Suurelta osin Esperin ongelmia on jo puitu julkisuudessa. Inhimilliset erehdykset ja valvontakäynteihin varattujen resurssien riittämättömyys mainittiin meille. Esperistä ves´perä. Mitään vakavaa ei kuulemma tällä hetkellä ole. Porvoo on isäntäkunta neljässä Porvoossa olevassa yksityisessä vanhusten hoitolaitoksessa ja valvonta kuuluu meille, kuten myös moneen muun ostetun palvelun. Asiakkaina on muitakin kuin porvoolaisia. En usko, että useammat valvontavisiititkään saavat heikkoa hoitotilannetta muuttumaan ennen kuin tehostettuun laitoshoitoon satsataan enemmän rahaa hoitajien palkkaukseen.

Kaupungille tupsahti syksyllä budjettivaiheessa 12 miljoonaa ennakoimatonta tuloa yhteisöveron muodossa. Irtoaisiko siitä? Tai irtoaisiko siitä Porvoon Veden vesiputkeen? Tai Skeittihalliin? Tai voimisteluhalliin? Tai  kuntoportaisiin? Tai kirjastoautoon ?  Ottajia olisi. Taitaa mennä kaikki velan hoitoon. Sikäli surullista, että syksyllä talousarviota laaditaan, neuvotaan ja pähkäillään muutamien kymppitonnien marginaalilla ja taustalla pyörii yhteisöveroruletti josta saattaa napsahtaa ihan mitä vaan. Voi toki tulla nollakin.

Niin.. sote jäi kesken. Kotouttamissuunnitelmaa oli fiilattu ja se kelpasi. Sosiaali- ja terveystoimen kuljetuspalvelut jatkuvat nykyisellään pääasiassa useamman tutun kyyditsijän toimesta syyskuun loppuun. Kilpailutus käynnissä. Kyseessä liki miljoonan potti. Mielenterveys- ja päihdestrategian voit tarkistaa tästä.

Taidetehtaalla vaihtuu keväällä ravintolatoimija Vitriinissä. Enää ei sanota Fazer kun halutaan hyvää vaan nyt hyvää tuo ravintolaan ja vuokratuloihin Kanresta. Kanrestan omistaa Suomen Kansanterveysyhdistys ja sen jäseninä ovat Suomen mielenterveysseura, Sydäntautiliitto, Vanhustyön keskusliitto ja Lastentautien tutkimussäätiö. Nyt kun hörppäisee oluen Taidetehtaalla osa tuotosta menee kansanterveydelle. Vähän niin kuin dösiksellä muinoin jassoa pelatessa.

Kaupunkistrategian yhteydessä konsultti kertoi Porvoon Matkahuollon olevan Suomen neljänneksi vilkkain. Ei näemmä tarpeeksi vilkas kun lappu tuli luukulle kuin faksi Jäätteenmäelle. R.I.P dösis. Sen ulkopuolen ikkunalaudalla istuen tuli teininä kökötettyä monta iltaa. Välillä kerättiin fyrkat ranskalaisiin ja jatkettiin kököttämistä. Siihen Matkahuolto jää nyt tyhjilleen kököttämään ja elävöittämään keskustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti