keskiviikko 28. elokuuta 2024

KUKA VIKISEE,KUKA VIE HELMET SIMPUKASTA

 

Kerronpa ensin hyvinvointialueen kokouksesta Sipoossa. Siellä Nikkilän sydämessä (koulu) kokoonnutaan syksy.

Talousjohtaja kertoi osavuosiraportin lukuja varovasti pudotellen ja hieman nieleskellen. Luvuthan olivat synkkiä. ”Tarvitaan todella isot jarrutukset”. Paljon synkempiä kuin mitä vielä kesän korvalla oli kuultu. On onnistuttu saamaan 30 miljoonaa enemmän alijäämää kuin budjettiin oli laskettu. Muutama valtuutettu kävi kauhistelemassa tilannetta ja vaati toimia. Kokouksen lopussa hyvinvointialuejohtaja latasi lisää tyrmääviä lukuja suoraan valtioneuvostosta. Ollaan tarkkailun alla. ”Tilanne on todella vakava”. Ja sitten ei enää kukaan puhunut. Oltiin mutella.

Nyt mennään luvuissa yli 40 miljoonaa takamatkalla. Ja ensi vuonna tulossa myös kylmää kyytiä. Mutta vuonna 2026 ollaan jo nenä pinnan päällä. Pitäisi olla. Hah. Uppoava laiva voisi moni sanoa hyvinvointialueesta. Ei se uppoa. Ihmisiä hoidetaan ja valtuutetut raakkuvat.

Mietin millä päätöksillä olemme saaneet valtuustossa tällaisen tilanteen aikaiseksi. Lopputulos on, että emme millään. Ei varmaan hyvinvointialueen hallituskaan. Katseet kääntyvät isompaan hallitukseen, hallituksiin, kakkaraan ja iltalypsyjakkaraan.

Pieniä olivat Porvoon soteylitykset muinoin suhteessa nykyisiin hyvinvointialueiden tappioihin.  Ja ilmaisihan kaupunki epäilyksensä sote-uudistukseen ja kannatti silloisessa mallissa pysymistä. Nyt mennään näillä.

Sillä aikaa, kun valtuusto on kokouksissaan käsitellyt valtuutettujen eroja ja luottamuspaikkojen uusjakoja ovat henkilöstövuokrafirmat käärineet hihat ja rahat. Omaa väkeä ei ole. On jouduttu ostamaan hoitsuja ja lääkäreitä 20 miljoonalla. Erikoissairaanhoito napsaisee muiden asiakaspalvelujen ohessa hieman isomman siivun. Ja kun HUS voi taloudellisesti huonosti, niin silloin voivat yhä huonommin myös rahoittajat. Eli omalla osuudella me täällä Itäisellä- Uudellamaalla. Telkkarin uutisissa sossuministeri kertoo harkitsevansa ehdotusta aluevaltuustoista luopumista. Niin. Kaipa voisi sitten luopua demokratiastakin.

On toki tehty sopeuttamisohjelma, mutta muutoksia ei taloudessa tapahdu nopeasti. Kärvistellään porukalla. Huhtikuussa valitaan uusi valtuusto raakkumaan. Sitä ennen nykyisellä poppoolla on iso savotta edessä ja joudutaan karsimaan palveluita ronskilla kädellä. Jos emme itse osaa, tulee ministeriöstä saatto(hoito)apua.  Ei tässä palvelut tule paranemaan, saati halpuuntumaan.

Todetaan nyt kuitenkin kurjuuden keskellä, että kun hoitoon pääsee, on hoito hyvää ja henkilökunta saa kiitosta. Voisi saada myös lisää liksaa. Henkilöstövuokraukseen on tulossa syyskuussa muutoksia. HyväDigi palvelu toimii. Itse varasin siellä tänään lääkärille soittoajan alle vartissa.

Kaupunginvaltuuston esityslista keskiviikkona oli hyvin samanoloinen kuin tiistaina aluevaltuustossa Sipoossa. Isoimpana juttuna oli talouden seurantaraportti vuoden alusta kesäkuun loppuun. Eipä ole meillä Porvoossa vielä suurempaa hätää vielä vuoteen pariin. Ei toki samamoisia ylijäämiä ole odotettavissa kuin takavuosina, mutta ihan hyvin pärjäillään. Talousarviokehyksessä jos pysymme, seilaamme somassa myötä tuulessa kohti tulevaa. Mutta esteitä on tiellä kohtalon. Niin kuin nyt tämä uimahallin pihamaan varapäiväkoti vuosikausiksi.

Raporttien tarkastelussa osui opella silmään, että kaupungin raportissa mainittiin sana oppilashuolto, vaan ei sitä hyvinvointialueen osavuosikatsauksesta löydy. Oppilashuolto on sen kontolla. Lienee muita kiireitä. Itseltä oli mennyt keväällä ohi, että ateria- ja puhtauspalvelut oli palkittu esimerkillisenä ja yrityksenä ja työyhteisönä! Hienoa! Hip hei!

Laitetaan kuitenkin hyvinvointialueiden ja kaupungin murheet perspektiiviin. Hietasen Perttu teki kauniit biisit maailman menosta ja Mikko Perkoila ne lauloi.