torstai 26. toukokuuta 2016

TREMULANTTEJA VIBRAATIOITA

Valtuustossa keskiviikkona käytettiin varsin monta puheenvuoroa aiheesta kuinka Porvoo suhtautuu ely-keskuksen toiveeseen vastaanottaa 119 kansainvälisen turvapaikan saajaa (Uusimaan osuus 2819 henkilöä). Peukku nousi varsin asiallisen, onneksi ,keskustelun päätteeksi. Taannoin iltauutisissa korvaan särähti kun sisäministeri Orpo ilmoitti humanismin väistyneen ja pragmatiikan tulleen tilalle. Ei kai. Humanismi väistyy?!? Valtuustossa pelkoja herätti onko meillä varaa moiseen avuliaisuuteen ja vievätkö tulokkaat työpaikat ja asunnot. Asuntojonossa on satoja ja pitkäaikaistyöttömiä  samoin. Nän  varmaan on ja näin on aina oleva (luin juuri Sinuhen kolmatta kertaa). Asuntopäällikkö kertoi, ettei kukaan jonossa oleva ole varsinaisesti asunnoton. Nämä tulevat uudet porvoolaiset ovat samassa asemassa kuin muutkin ,paitsi ettei heillä ole asuntoa. Valtio maksaa kuluja kolmesta neljään vuotta ja sitten me kaikki yhdessä. Joissakin puheenvuoroissa uskottiin (joissakin jopa toivottiin ?!?) uusien porvoolaisten häippäisevän hetimiten pääkaupunkiseudulle. Suomessa saa liikkua toki ihan vapaasti.  Oletuksena on, että tulojakin jossakin vaiheessa tulee.  Selvitys ja figuurit näkyvät tässä.

Pari viikkoa sitten oli Pääskytien koululla keskustelutilaisuus maahanmuuttajien kuntapaikoista ja kotouttamisesta. Edustajia oli kaupungin lisäksi  maahanmuuttovirastosta ,elystä , Punaisesta rististä,seurakunnasta ja poliisista. Sai tietoa ja sai kysyä. Yleisöä oli hieman enemmän kuin asiantuntijoita. Meno oli asiallinen . Ensi tiistaina on samassa paikassa keskustelutilaisuus Tolkkisten koulutilanteesta. Tolkkis skola/Tolkkisten koulu/päiväkoti juttu päätettiin jo 2013 mutta asia on pitkittynyt ja on nyt totaalimutkalla. Voisi kutsua jopa sekoiluksi. Tämä tilaisuus kerännee kiinnostuneita.

Porvoon sairaalan synnytysosasto sai pari vuotta sitten jatkoajan vaikka tuhannen vuosittaisen synnytyksen rajaa ei saavutetakaan. Nyt on aika lähestymässä loppuaan ja sen myötä keskustelu uuden jatkon tai jatkoajan hakemisesta käynnistynyt. Alva Forssius oli Porvoon synnytystoiminnan käynnistäjä ja hänen syntymänsä 150 –juhlaa juuri vietettiin. Patsas paljastettiin. On siellä reitkeilymajan  pihalla. Tuliko tästä nyt sitten samalla Alvan ja porvoolaisen synnytystoiminnan muistomerkki ? Ensi sunnuntaina voi asiasta osoittaa torilla mieltään. Ei toki Alvaa vastaa vaan synnytystoiminnan säilyttämisen puolesta. Toki sairaala on tarpeen syntymän jälkeenkin.

Asiassa keskeisissä asemissa olevat päättäjät julkaisivat lehdessä kirjoituksen, josta käy ilmi ettei ainakaan  tällä hetkellä heiltä irtoa kuin kenties sympatiaa synnytysosaston säilyttämisen puolesta. Sen sijaan toivotaan sairaalassa säilytettävän ja kehitettävän useita muita toimintoja. Sairaalalautakuntakin päättänee pistää synnytysosaston viikkokausiksi kesällä kiinni hankkiakseen kokemuksia.Toivottavasti kehä vetää.
Sotesoppa on kaikkea muuta kuin valmis ja sen ryskeiden jälkeen sopii toivoa, että Porvoossa ylipäänsä on sairaala. Kumma kun näille vauva-apajille ei yksityisiä firmoja ole tyrkyllä.

Rakennus-ja  ympäristölautakunnassa oli taannoin raportteja ja muutamat isommat rakennusluvat.  Kilpilahti pysyy pääsääntöisesti annettujen raja-arvojen sisällä. Kai ne pysyisivät silloinkin jos arvot olisivat alhaisempia. Kevätkummun koululla lienee jo hommat käynnissä.


Kaupungilla on uudistetut nettisivut. Vaikuttavat ihan hyviltä vaikka asiaahan siellä on kauhiasti. Huomasin ,että yleiskaavat  ovat nyt näppärästi esillä ja sitten ne taas hukkasin. Ei se nyt niin selkeä vielä ollutkaan. Tsekkaa.

Samalla voi kaupunkilainen lausua myös länsirannan cittarikaavasta mielipiteensä. Kauppahotelliin on ilmestynyt lisäkerros sitten viime näkemän.
Mielipiteitä voi ilmaista 10.6 asti . Tässä jutun juurta. Valtuustoon asia tulee syksyllä.

Kesäbussi Rinkeli kurvailee tässä lähimaastossa. Odotin näkeväni iloiseksi maalatun huomiota herättävän kulkupelin mutta kyseessä on ihan normi valkoinen pikkubussi. Olisi laitettu taidekoulu asialle. Kaippa turisti sen tunnistaa ja kielikin taipuu rinkkeliin. Aasialaisilla voi tuon r-tremulantin (täryäänne) kanssa olla haastetta.


Maanantaina on Pasin päivä. Päätettiin muutaman vuoden tauon jälkeen taas soittaa The Pasit  Pasin päivän soitto . Alku illasta n. 18.30 Lippakioskilla ja kahdeksan maissa Albariossa. Ainakin neljä Pasia on mukana. Oho tuosta The Pasit vidikasta onkin jo 10v.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti