tiistai 4. maaliskuuta 2014

Tukka hyvin, Ervat tulee!

Julkisivulautakuntaa ei Porvoossa enää ole. Sitä haikailtiin rakennus- ja ympäristölautakunnan kokouksessa. Jätettiin pöydälle Jokikadulla tullintalon pihalle rakenteilla olevan kaksikerroksisen asuintalon lupa. Se ei oikein istu empireympäristöön ja haluttiin selvitystä onko kaikki julkisivut yhden virkamiehen kontolla. Ei näytä hyvältä.Toisaalta silloin kun Porvoossa oli julkisivulautakunta  saatiin Citymarketin pittoreski ulkoseinä Runeberginkatua elävöittämään. Se ei ainakaan näytä hyvältä. Kyseinen kortteli vaatisi muutenkin toimia. Vanhassa kaupungissa on oma instanssinsa joka valvoo tarkasti.

Kenties julkisivulautakuntaa kaivattaisiin pian myös valtuuston kokouksissa. Maanantaisen iltakoulun aluksi kerrottiin , että seuraava valtuuston kokous streamataan nettiin. Valtuutetuilta kysyttiin onko ok. Olihan se, pääosin. Epäiltiin, että valtuutetut innostuvat puhumaan liikaa ja liian pitkästi kun kerrankin on yleisöä. Avoimuus on jees ja lukion videokerho saa treeniä. En usko hittipotentiaaliin. Itseä hieman kummastutti, että alustana on Youtube. Tuleekohan mainoksia?  Jaksamista kameramiehille. Tarjolla viisikymmentä takaraivoa ja puhuva pää.

Suorista lähetyksistä tulee mieleen kun Porvoon juhli tasavuosiaan 1996 .Urheiluhallissa oli juhlatilaisuus jossa esitettiin usean kymmenen hengen voimin Perttu Hietasen säveltämä Porvoon kantaatti. Yleisradio lähetti suorana tilaisuuden. Jotakin meni mönkään.Radioäärelle parkkeeranneet kaupunkilaiset saivat kuulla vain kenkien kopinaa. Mikitys pielessä. Onneksi oli videoryhmä taltioimassa. Kuvan laatu  erinomainen. Miinuspuoleksi laskettiin,ettei ääntä tarttunut mukaan lainkaan. Oli tässä 650-juhlassa sekin ikimuistoinen juttu ,että juhlavuonna julkaistiin historiikki, joka totesi ettei kaupunki olekaan niin vanha. Aina ei mene putkeen katsotaan kuinka Youtubeen. Kantaatti cd löytyy kirjastosta. Itse laulan siinä Porvoon tulevaisuudesta Lars Huldenin tekstiä. Eipä tiennyt poika…

Jos haluat tietää onko Porvoolle halvempaa jatkaa eloa yksin kuin naapureidensa kanssa kannattaa tutustua Itä-Uudenmaan yhdentymisselvitykseen. Kas tästä saat tietää mikä lienee Askolan tai Myrskylän  veroprosentti ennusteen mukaan kuuden vuoden päästä . Tai mitä se on jos ollaan kaikki kimpassa iloisia Itä-Uusimaalaisia. Selvitystä tehty kun pyydettiin ja jatkoa seuraa.

Samaisessa valtuustokokouksessa piti antaa valtiolle evästystä sosiaali-ja terveyshuollon (se sote) uudistuksen tiimoilta. Joku virkamies saa koht´sillään postia yli kolmestasadasta kunnasta. Lukeminen kannattaa aina. Puhujapöntöstä kuului useammallakin suulla, että vaikea on lausua kun asia on kovasti paljon sidoksissa edellä mainittuun kuntarakenneuudistukseen. Sekavalta tuntuu. On sote-alueita keskuskuntien ympärillä  paitsi jos on Uudeltamaalta, niin silloin se on se sote-alue kuntayhtymämallilla, perustasoja on mutta ei ervoja (erityisvastuualue) ja kuntayhtymiin voi liittyä , tai olla liittymättä . Porvoo  on perustason kunta ja täällä on sairaala, joka on auki joskus ja sitten on vastuukuntia. Oikean järjestykseen voi nämä palikat laittaa tämän tekstin avittamana . Veikkaan itse,että niin tuo kuntarakennejutska kuin sote-jutskakin hiippuu ja häipyy mitä lähemmäksi eduskuntavaalit tulevat. Eipä ne niin kaukana ole. Ensin tuo eurohässäkkä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti