perjantai 1. marraskuuta 2013

STRATEGISET PAIKAT

Istun käytävän reunalla ja viuhuna on kova kun valtuutettuja viipottaa puhujapönttöön antamaan lausuntoja strategiasta ja muista tärkeistä asioista. Kello kuusitoista keskiviikkona alkoi ensivuoden talousarvioesittely.Sen päälle valtuustokokous .Lopeteltiin puoli kymmenen. Alakerrassa tarjolla voikkareita ,hedelmiä ja kahvia .Kaupunginjohtaja ja toimialanjohtajat esittelivät tulevaa rahan käyttöään. Talous ei ole häävi ,mutta ei niin huono kuin miltä vielä kesäkuussa näytti. Voi se silti taas kohta olla huonompi.Valtuustosalissa tekstarit liikkuvat ja keskikoulumalliin pikku paperilappusetkin löytävät tiensä salin puolelta toiselle. Omalla pöydällä oli odottamassa uuden valtuuston luokkakuva. Lienee joskus nähtävillä kaupungin sivuilla. Tämä niin kuin  varoituksena.

 Strategia on monen kuulemisen ja kommentoinninn jälkeen valmis. Siinä pitäisi olla suuntaviivat seuraavalle valtuustokaudelle virkamiehille ja valtutetuille.Täällä strategia  ;talouden tervehdyttämistä, hyvinvointierojen kaventamista (kaiketi niin päin että huonoimmin voivat voisivat paremmin) lisäksi kilpailukyky säilyy. Itseäni tökki strategiapaperin kuvatekstit, jotka  olivat  lainatut  kaupunkilaisten kommenteista tulevaisuuskyselyyn. Mikäs siinä. Voihan mainostoimiston copykin vastata anonyyminä.

Osa ryhmistä kiitteli, osa kiitteli ja antoi kritiikkiä mutta hyväksytysksi tuli . Itseä kummastutti se, että kun asiasta on kysytty ja kommentoitu useaan otteeseen niin mitään muutoksia ei ole näkynyt, mutta loppumetreillä kaupunginhallituksessa lisättiin kilvan ehdotuksia jotka oli nyt painettu strategiapaperiin. Kiva ,että kulttuurikin mainitaan edes sanana. Teksti on aika dadaa  "..kulttuuria välitetään porvoolaisille aktiivisesti" häh?! Missä välitys tapahtuu.Nostan atennit." Kulttuuri on keino aktivoida porvoolaisia ja luoda mielekkäitä tapahtumia" häh?!.Ei kulttuuri luo yhtään tapahtumaa. Tapahtumat voivat kyllä luoda kulttuuria.Vad fan?

Sisäiset vuokrat puhuttivat. Edelliset kokeneemmat puhujat kävivät asian jo kattavasti kattavasti pöntössä läpi.Itse ihmettelin miksi sisäisen vuokran korko on tuplasti isompi sitä korkoa mitä kaupunki maksaa lainoistaan.
Tämä sisäinenvuokra on mystinen systeemi. Siinä kaupungin liikelaitos Tilapalvelut laskuttaa kaupungin kiinteistöjä tiloista, joissa  toteutetaan kaupungin tarjoamia palveluja. Yksi syy on kuulemma ollut , että näin tilojen käyttävät voivat käyttää harkintaa tilojen tarpeen ja ylläpidon suhteen. Ei  kouluilla tai päiväkodeilla ole paljoa harkittavaa. Systeemin on vähän kuin jos huushollissa  aviomies(vaimo)  maksaa kuudensadan  vuokran ja laskuttaa puolisoaan seitsemän sataa koska on yrittäjähenkinen . Tilapalveluille on määrätty tulostavoite. Tulos on hyvä kun laskutetaan ronskisti omia kiinteistöjä. Vuokra on sitten poissa toiminnasta. Ainakin  ne vähenivät sen jälkeen kun tilapalvelut tuli kehiin. Samoista kaupungin rahoista siis kuitenkin on kyse. Paljonko Albert E ja Taidetehdas maksavat sisäistä vuokraam ?Tässä nähtävissä . Mitä uudempi rakennus  sitä suurempi vuokra.

Just tuli meili kaupungilta , että Taidetehtaan hallinto tehostuu. Kiva.Kulttuuri-ja vapaa-aikajohtaja (noin tuo kirjoitetaan) esittää kaupunginhallitukselle 150 000 € Taidetehtaan säännölliseen konserttitoimintaan. Se olisi jo jotain.Toiminnan alijäämää kaupunki tukisi 700 000 € . Huh. Nythän talossa on markkinointi ja hallinto mutta talo ei itse tuota mitään, vaan tuohta pitäisi tulla vuokraamalla sitä ulkopuolisille. Yritys on kova. Nyke ry piti 40 v. konserttinsa Avanti-salissa, sai kaupungilta siihen tilakiintiön . Hieno homma. Event Factory laskutti sitten tilasta vielä yli kuusisataa lisää?! Muutenkin konsertin tiimoilta oli sekoiltu. Asiakkaiden eduksi onneksi. Lippuja myytiin netissä muutaman euron sovittua halvemmalla. Kompensaatio kyllä saatiin.Tack.

Ensi viikolla ollaan iltakoulussa ja talousarvio on framilla 13.11. Eilen kävi ovella viisi zombia. Annoin rahaa. Thanksgiving  on 28.kuluvaa kuuta. Kohta sitäkin juhlitaan. Syön talkkunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti