keskiviikko 25. syyskuuta 2024

HULE HULE VEET JA SIGNE BEET



Signe Branderin muistolaatta seinässä. Ollaan Nikkilässä Nikkilän sairaalan juhlasalissa. Signe oli arvostettu valokuvaaja viime vuosisadan alussa. Kuvasi paljon Helsinkiä ja kartanoita, Porvoossakin. Kuoli Nikkilässä nälkään, ei hulluuteen. Hänet oli siirretty Hesasta Nikkilään. Sota-aika. Haudattu Nikkilän sairaalan hautuumaalle.

Juhlasalissa kokoontui tiistaina hyvinvointialueen valtuusto. Oli kokous ja iltakoulu. Aluksi korkea päättävä elin piti vajaan puolen tunnin kokouksen. Päätettiin kahdesta valtuutetun erosta. Jotenkin surku hupaisaa, ettei päätettäviä asioita useinkaan ole. Kokouksen jälkeen oli iltakoulu. Virkamiesten laatimassa palveluverkkosuunnitelmassa esiteltiin parin tunnin ajan reilun 80 miljoonan euron säästöjä lähivuosiksi. Valtio on todennäköisesti ottamassa myös Itä-Uuttamaata ohjaukseensa. Mikäs siinä. Vasso kuu. Ei tätä ainakaan valtuusto ohjaa.

Palveluverkon loppusilaukset tehdään varmaankin vasta seuraavassa hyvinvointivaltuustossa. Aikaa kuluu vielä lausuntoihin. Hidasta on, mutta maan hallitus haluaa toimia nopeasti. Koko sana hyvinvointi alkaa olla tässä yhteydessä jo irvokas ilmaisu. Jos syrjemmällä Itä-Uudellamaalla asustavat olettivat sote uudistuksen myötä palvelujensa paranevan, niin näin ei tule käymään. Tuskin odottivatkaan. Terveyspalveluita lähtee, jos on juuri ollutkaan, alueen ääriltä. 45 min päässä pitäisi jatkossa olla palveluita, jos on kyyti. Länsi
puolella siinä ajassa kerkeää Hesaan. Sosiaalipuolesta puhutaan vähän. Terveysjutut jyräävät. Palvelut kuitenkin pelaavat. Ainakin vielä.



Kaupunginvaltuustossa sanailtiin ja äänesteltiin hulevesimaksusta. Sellainen tulee. Hulevettä on kaikki se neste, joka tulee taivaalta. Joillakin se valuu asfaltoidulta pihamaalta kadulle ja kaupungin sadevesiviemäriin, joillakin talo on varustettu sadeveden keruusysteemeillä, joillakin veet imeytyvät pihamaahan ja puutarha kukoistaa. Kuinkas heitä sitten rahastetaan? 

Hulevesisysteemin ylläpito ja rakentaminen maksaa. Nyt on ajatus, että kaava-alueella olevat 7300 kiinteistöä maksavat. Jos jokainen maksaa satasen ollaan aika lähellä 800 000 euroa, joka on valtuustossa nuijittu talouden tasapainottamisohjelmaan tavoitteeksi. Äänestettiin. Huojennuksia ja säätöjä tulossa. Eli taakkaa jaetaan jollakin tavalla reilusti. Kaupunkikehityslautakunta justeeraa. Näppärästi summan keräisi pienellä veronkorotuksella mutta ei sellaista kukaan tohtinut ehdottaa. Nyt pitää palkata henkilö hommiin. Tähän asiaan palataan varmasti talousarvion yhteydessä. Saa nähdä mitä lukuja kaupunginjohtaja silloin esitykseensä pistää. Näinköhän jo ensi vuonna maksua kerätään.

 Lokakuussa ei kaupunginvaltuusto pidä kokousta mutta iltakoulua pitää. Aiheena palveluverkko. heh.

Signe Branderin kuva Gammelbackan kartanosta. Kuva Finnan sivuilta.