keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

OBS ! MENNEEN KAIVELUA

 

Museovirasto on Linnamäellä suorittanut parin viikon ajan kaivauksia. Toistakymmentä historianopiskelijaa Helsingin yliopistosta on rapsutellut maata ja sihdannut hiekkaa tarkoituksenaan löytää uutta tietoa ja todisteita paikalla sijainneesta linnavarustuksesta. Kaljapullon korkkien ja muun lähiroinan lisäksi on pikkuisia paloja muinaisesta 1300-luvun meiningistä tullut vastaan ainakin nuolenkärjen muodossa. Perjantaina pistävät kamat kasaan ja jatkavat tutkimuksia yliopistolla.

 Sekin on kuulemma löydös, että ei kauheasti uusia löydöksiä ole. 1860-luvulla on edellisen kerran suuremmin kaiveltu ja niiden tulkinnoilla on menty. Kenties joku innokas harrastaja on ilman virallisia lupia käynyt mäellä kuopimassa. Muistelisin itse olleeni siellä joskus teininä telttailemassa. On siellä varmaan harrastettu kaikenlaista.  Kävin katselemassa toimintaa pariin otteeseen. Kiinnostavaa. Eipä tiedä, jos jotakin vielä löytyisi. Isoimmat evidenssit linnanelämästä lienevät huuhtoutuneet historian hämärään.

Eräänlaista menneen kaivelua oli keskiviikkoisessa valtuuston kokouksessa. Käsiteltiin tilinpäätöstä vuodelta 2023. Hartaan tunnelman vallitessa (oisko syynä useat poissaolot ja ujot varavaltuutetut) käytiin ryhmäpuheissa toteamassa menneen vuoden toimien onnistuminen ja hieman motkotettiin. Hyvin kuitenkin vielä menee. Ryhmäpuheet pidetään valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä. Isot puhuvat ensin ja pienet koittavat kaivella jotakin uutta näkökulmaa jo useampaan kertaa edellisissä puheissa todettuihin tosiasioihin, tai rakennella aasin siltoja muihin juttuihin onnistuneesti tai vähemmän. Tilinpäätös antaa kyllä hyvän kuvan siitä mitä on toimialojen ja johdon vuoden aikana ollut tarkoitus tehdä ja mitä tuli tehtyä. Ei esimerkiksi ole tehty päätöstä suojella metsiä vaikka tarkoitus oli. Kiire tulee kun ensi vuonna pitäisi olla 12 prossaa kaupungin metsistä suojeltu. Valtio ei metsiä näillä kulmilla suojele. Virvikistä on kyselty mielipiteitä. Voisiko sieltä vaikka. Vapautimme tilivelvolliset (hallituksen, kaupunginjohtajan ja toimialojen johtajat) vastuistaan. Näin tarkastuslautakunta esitti ja ylin päättävä elin päätti.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa kehotettiin hallitusta vastaamaan tarkastuslautakunnan havaintoihin lokakuun loppuun mennessä. Pykälässä oli liite aiemmista huomioista. Usein vastauksena on ollut, että huomioitu on. Havainnot siis huomioitu. Piste.

Henkilöstöraportista ilmeni, että 80 % ollaan töissä ja 20 % muualla. Muulla tarkoittaa kipeänä tai lomalla. Työterveyteen menee tiedot pidemmistä lääkärintodistuksella vahvistetuista poissaoloista. Sairaana on useimmiten mieli tai tukiranka. Terveysperusteisia poissaoloja oli keskimäärin pari viikkoa. Pitkät sairauslomat lisääntyneet. Ne vaikuttavat tuohon keskimäärään.

 Viime kokouksessa marmatin pieleen menneestä talouden ja toiminnan seurantaraportin dadamaisesta tavutuksesta ja nyt opekyylätekstihaukka löysi kasvun ja oppimisen toimialan kohdalta samat pitkät tekstikappaleet kahdelta sivulta ja pari muutakin sekoilua. Ärsyttävää kun ovat kuitenkin virallisia tekstejä. On varmaan dokumentteja, joita ei lue kuin tekstinkorjausohjelma. Jos sekään. Itse en toki tee viheitä.

Tulevan liikuntakeskuksen kaava ei enää herättänyt kielenkantoja kuin innokkaimmalta jääurheilijalta. Historian opiskelijat tuhansien vuosien päästä siilaavat muinaisen urheiluareenan jäänteitä ja kummastelevat kurrapeliin käytettyjä kumikiekkoja. Saattaa löytyä jälkiä myös jälkiviisaudesta.

Omakotitontin saa Hinthaarasta ja Epoosta parilla kympillä neliö. Kerkkoossa maksaa 15 egee enemmän. Oli esitys, että maksaisi samat kaksikymppiä joka paikassa landella. Äänestettiin. Ei mennyt läpi.

Puheenvuoroissa kiiteltiin ja toivoteltiin.  Kiiteltiin henkilöstöä, virkamiehiä, yhteistyötä sekä eläkkeelle ja länteen siirtyviä. Toivoteltiin hyvää kesää.

Niin mäkin sulle.


Vuoden 1886 löydökset